søndag 7. september 2014

En hytte blir til; del 1


Høsten 2012, kjøpte vi hyttetomt på Turtagrø i vest Jotunheimen. Dette er et området vi begge har vært mye på tur i, både sommer og vinter. Så når muligheten for hytte på Turtagrø kom, ble valget lett.

Utsikt fra tomta. Perfekt!!

Tomta ligger på Storhaugen, nedenfor Turtagrø hotell

Så var det hytte da. Vi har ikke bilvei inn på tomta, ikke strøm og ikke vann. Så det er ikke bare å bygge. Men med god planlegging og hjelpsom grunneier, kunne vi realisere hytteplanen vår.
Vi ville jo ha en hytte med gode løsninger og en pris som vi kan leve med. Etter mye leting og tenking, falt valget på en modell fra leverandøren Familiehytta. Vi gjorde alt grunnarbeidet selv og hadde snekkere fra Familiehytta til å sette opp hytta utvendig. Med untak av pipe og brannmur, så har vi gjort alt av arbeid innvendig i hytta selv.

Pillar blokker og sementsekker på pulken

Våren 2013 startet vi med å transportere pillarblokker og sementsekker inn på hyttetomta. Tomta ligger et par hundre meter fra vei og all transport ble gjort med pulk. Totalt dro vi inn 5 tonn med pulk. Også et agregat og andre store tunge ting vi trenger for å begynne grunnarbeidet ble dratt inn med pulk. Galskap sa noen. En flott treningsøkt mente vi :) Alt ble pakket pent inn, så var det bare å vente på sommeren i fjellet.

Fjerning av fjell

Støping av pillarer

Dette er nok første våren jeg har gledet meg til at snøen skulle smelte i fjellet, slik at vi kunne starte med grunnarbeidet til hytta. Siden hytta skulle bygges på pillarer, var det viktig å finne ut hvordan den tilslutt blir liggende i terrenget. Så den ikke blir for høy. Derfor fjernet vi ca tre kubikk med fjell på den ene siden. Dette ble gjort ved å bore hull, sette i kiler og å banke løs med slegge... Bootcamp på Turtagrø rett og slett. Belønningen var at vi kunne spise så mye sjokolade vi ville hele sommeren og at vi i dag har en hytte som ligger pent i terrenget.
Så var det å støpe opp 27 pillarer. Med hjelp av laser og repetisjon av gammel mattekunnskap, kom pillarene på riktig sted og i rett høyde.

Alle pillarene er ferdig
Et stykk hytte
Så kom hytta. Den ble levert på avtalt tid og sted av tidenes kuleste lastebilsjåfør fra Gausdal Landhandleri. Videre ble ca 30 tonn hytte i deler fløyet inn med helikopter av Airlift. Med en minutt pris på 260,- var jeg en smule stresset denne dagen. Men alt gikk fint og til avtalt tid/pris. Og alle deler og vinduer var like hele da de landet på tomta.

Takstoler på vei...Tilbake på tomta, innimellom alle pakkene med hytte, startet arbeidet med å legge dragere, bjelkelag og stubbloft. Ved å legge bjelkelaget selv, sparte vi inn like mye som helikopter transporten kostet. Et finfint bytte for oss. Bjelkelaget kom som precut fra leverandør og med sponplater på toppen.
Så var alt klart for snekkerene fra Framiliehytta. 

Bjelkelaget og stubbloft på plass

Gulvet og forarbeid til do er ferdig1 kommentar: